December 11, 2011

Mama, saya nak kawin awal boleh ?


huahuahua nak nak !:D haha gatai nooh.. kalau ckp cmni msty org kate gatai la ape la , setahun jagung la , eh eh sy dh cukup umur ape ,huu . tahun depan dh 19 kot ^^ hee
dulu dulu org kawin umur 13 14 kawin dh . kawan bubu ade sorg kawin 17 tahun . now dia happy dgn husband dia :)

haa sape kate tak boleh / tak elok kawin awal ? bukan sebalik nye ke ? hmm *pandang atas fikir * hehe

jumpa kat fb ramai org duk share benda ni,

eh eh betul jugak kan bila bace.. :OO
jom bace nie ,

On 05/10/2011, in Islam, by syahirul.

Antara Persoalan Kahwin Awal .

Rasulullah s.a.w bersabda: Tiga perkara yang jangan dilambat-lambatkan, iaitu solat apabila telah masuk waktunya, jenazah apabila telah siap (urusan mandi dan kafan) dan anak gadis setelah ditemui (pasangan) yang sesuai untuknya. (H.R. Tirmidzi)

Kahwin awal bukan satu masalah. Mari lihat persoalan-persoalan yang selalu menerjah di kepala anak-anak muda yang fitrahnya terhalang atas sebab-sebab tertentu.

1. Kahwin waktu masih belajar, adakah tidak mengganggu pelajaran?

Siapa cakap kahwin waktu sedang belajar mengganggu? Salah tanggapan tu. Sepatutnya, kahwin awal lebih memberi kita semangat yang membara. Yelah, sudah ada pasangan yang halal dan akan sentiasa menyokong kita, mesti la lagi bersemangat mau belajar kan? Lagi satu, orang yang sudah kahwin ni akan berasa lebih bertanggungjawab dari sebelum kahwin. Sebab mereka tahu bahawa mereka punya pasangan untuk dijaga, jadi mereka pun akan berusaha untuk buat yang terbaik bagi pasangan mereka. Apa-apa pun, tengok ibu bapa kita saja sebagai contoh. Sudah kahwin, tapi adakah mengganggu kerja mereka? Tidak kan?

2. Saya masih belajar, macam mana mahu bagi nafkah pada isteri kalau belum ada kerja?


Saya tahu ramai antara kita yang masih belajar, dan ramai yang meminjam PTPTN atau dapat biasiswa. Saya beranggapan pasangan yang ingin dikahwini jugak masih study, dan juga meminjam PTPTN atau dapat biasiswa. Jadi ia bermakna dua-dua masih dapat hidup dengan wang yang asas tu. Jadi, sementara masih belum ada kerja, suami berilah nafkah yang termampu kepada isteri. Mungkin RM50 atau RM100 sebulan? Bergantung kepada berapa banyak isteri gunakan untuk makan. Lagipun, isteri jugak ada wang, jadi tak perlu rasa ada masalah di situ. Yang penting dua-dua masih dapat hidup. Lain la kalau isteri demand kereta, rumah, rantai emas, baju berlambak-lambak, dan macam-macam lagi. Jadi, sepatutnya tiada masalah dalam bab nafkah. Cuba kita tengok orang Arab zaman Nabi dulu. Adakah kebanyakan daripada mereka orang berharta? Tidak. Mereka cuma mampu memberi isteri makan makanan setakat yang mereka mampu beri. Itu pun sudah mencukupi untuk dijadikan nafkah. Nabi tak larang pun orang miskin berkahwin. Jangan jadikan kekurangan wang sebagai penghalang perkahwinan. Itu namanya menyalahkan takdir Allah. Berdosa.

Firman Allah: Dan kahwinkanlah orang-orang bujang (lelaki dan perempuan) dari kalangan kamu, dan orang-orang yang soleh dari hamba-hamba kamu, lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin, Allah akan memberikan kekayaan kepada mereka dari limpah kurniaNya kerana Allah Maha Luas (rahmatNya dan limpah kurniaNya), lagi Maha Mengetahui. (An-Nur:32)


dan SELANJUT NYE DISINI :D

bile bubu baca sampai habis kat situ , hmm betul jugak kan . ada baik nya kalau kita kawin awal ni :) elak dosa , elak maksiat . siapa yg dah ade couple tu elok elok la cepat cepat kan kawin ye ^^ huehue

haa nanty kalau ade yang minat sesape tu kan , cakap kat dia "awak , jom kita kawin" bukan "awak , jom kita couple" haha . kalau dh org tu dengar cmtu , kalau dia tak ready sure dah nmpk yg dia tak serious ngn kita . kalau ajak kawin terus baru la tahu dia tu serious . ;) pendapat masing-masing la k .

sila la like page ni

P/S : nak kawin awall... :D hihi
kbai .

21 comments:

  1. Wahh! Jangan lupa jemput saya kalau nak kahwin XD

    ReplyDelete
  2. ariena hisham : baiklah semua sy jemput huahua :D

    ReplyDelete
  3. miss eqa : huhu sweet ke ? thnks syg ^^

    ReplyDelete
  4. adik hijau purple : huhu akak belum nak kawin lagi hehe belum ada org minang :D

    ReplyDelete
  5. Betul jugak kawen tu dpt elak dosa dan maksiat. Tapi kawen tu bukan semata-mata utk buat perkara-perkara 'syok' itu je. Kena bersedia nak masuk dalam family masing-masing. Boleh ke kompromi balik kampung ikut turn. Dah mampu ke nak uruskan makan minum dan pakaian suami dan rajin buat kerja rumah. Bersedia ke nak hadapi saat-saat kesempitan wang, nnt dah kawen takkan nak mintak duit dgn mak lagi, mesti mak tak layan kan? So... kawen awal boleh, asalkan sama-sama dah matang. :). Sorry ye. komen panjang.

    ReplyDelete
  6. lydsunshine : betul3 , bukti nya kawan saya mampu :) lepas spm terus dia kawin . tapi mmg dia matang dr yg sebaya dgn dia . bahagia rumah tangga dia sekarang , alhamdulillah :D konklusinya , its depends on person , kalau org tu perangai tak matang , tak bersedia baik tapayah lah kan ^^ huahauahua baik duk rumah belajar masak dulu . sy buat entri ni nak tekan kan kawin lebih baik dr couple memandang kan ramai yg suka bercouple dan bertukar2 pasangan tanpa hala tuju. tak matang langsung . kalau couple terus meminang takpe jugak :) kannnn .

    ReplyDelete
  7. nurhafizah : hehe kalau xde calon tkpe :P just yg dh ade calon tu kne cepat kawin ^^

    ReplyDelete
  8. kawin dapt mrpatkn silaturahim .. kwin tuh jgn lupa lah org sini . ngeh3

    ReplyDelete
  9. mint : huhu insyallah kalau ade jodoh , Allah dh tetap kan :)

    ReplyDelete
  10. niamarlissa : yup betul tu :) huhu insyallahh :) hihi

    ReplyDelete
  11. bleh je sis...follow bella keyh...nnty leh geng...\
    hahaha

    ReplyDelete
  12. ble2...join bella...
    best kawen awl2 nie...
    hahahaha

    ReplyDelete
  13. bella : heeee nak nak :) nnty kite jemput keyh ^^

    ReplyDelete

mari lah bg opinion :)